Stef (28) had nooit gedacht een hbo-opleiding succesvol af te kunnen ronden. Toch gaf hij zichzelf het voordeel van de twijfel. Al doende ontdekte hij het succesrecept waarmee hij goede resultaten behaalde op een leuke manier. In Ygrec als werkgever vindt hij opnieuw de juiste ingrediënten voor zijn persoonlijke groei, wat ook hier weer hand in hand met plezier blijkt te gaan. Dus wat een bedrijfscultuur voor succes betekent? Stef deelt zijn verhaal en zijn visie.

Als junior assistent financieel adviseur verzorg ik de dagelijkse administratie voor onze klanten. In deze functie ben ik continu aan het leren. Komende maand bijvoorbeeld, word ik meegenomen in het jaarwerk van een aantal grotere klanten. Verder leer ik dit jaar om de diverse belastingaangiften zelfstandig te verzorgen. Ik heb er inmiddels alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Niet geschoten…

Toen ik jaren geleden vastliep in mijn groei als fulltime supermarktmedewerker, dacht ik voorzichtig aan studeren. Na wat aanmoediging van mijn vrienden had ik geen enkele reden meer om de stap niet te wagen. En onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’ startte ik aan de hbo-opleiding Financial Services Management. Dat is een opleiding voor financieel adviseur, met name in de richting van hypotheken. Niet anders dan verwacht vond ik het erg moeilijk. Met name de omschakeling om weer te leren en focus te houden viel me het eerste jaar erg zwaar. Dit kon zo niet verder.

Het succesrecept

In de kerstvakantie broedde ik op een plan van aanpak. Ik maakte een studieplanning en opperde het idee naar een paar studiegenoten om samen op school te studeren. Een van hen reageerde positief en stelde voor om het bij hem te doen. Dat was het begin van onze studiegroep en vanaf dat moment vlogen de jaren voorbij.

Ons systeem om samen te studeren werkte om een paar redenen:

  • Als je het elkaar uit kunt leggen, snap je het pas echt.
  • Zaken vanuit het perspectief van een ander bekijken, levert inzichten op.
  • Studeren werd leuker, want het was gezellig. We dronken natuurlijk ook regelmatig een biertje met elkaar.

Betrokken en verantwoordelijk

Na mijn afstuderen bij een grote bank, oriënteerde ik me op een nieuwe baan in de wereld van financiën. Hierbij ging mijn voorkeur sterk uit naar een wat kleinere organisatie. Vooral omdat je dan betrokkener bent en er meer verantwoordelijkheidsgevoel bij komt kijken. Uit ervaring weet ik dat meer verantwoordelijkheidsgevoel je als team dichter naar elkaar toetrekt. En doordat je persoonlijk betrokken bent bij je klant voelt het niet alleen als een administratie doen. Het voelt ook als mensen helpen en dat geeft voldoening.

Misschien is het onbewust zo gelopen, maar als ik terugkijk zie ik dat ik weer een omgeving gevonden heb met die elementen waarin succes bijna niet uit kan blijven. Een team dat altijd voor elkaar klaar staat, kennisdeling op vaste momenten en daarbuiten. En altijd gezelligheid, humor en veel werkplezier.

Kennisdeling

Bij Ygrec is er elke dinsdag een vergadering. Als iemand iets nieuws geleerd heeft, delen we dat tijdens deze vergadering. Soms door het gewoon te vertellen. En ook vaak door een presentatie te geven. Ik heb dat zelf ook al enkele keren gedaan. Over een project van mij waar ik een cursus in volgde: security awareness. Ik mocht me in dit onderwerp verdiepen omdat het interessant is voor de zaak en om te ontdekken of dit iets is dat bij me past.

We hebben ook een soort vaste rubriek ‘Hoe is het nu met…?’ Hierin vertellen we elkaar wat meer persoonlijke dingen die we hebben meegemaakt. Leerzaam over het onderwerp en ook over elkaar. Je leert elkaar zo beter kennen. In dit kader hield ik een presentatie over het lopen van een marathon. Van niet-hardloper naar een hele marathon lopen, hoe is me dat gelukt? Tipje van de sluier: er waren weer 3 belangrijke elementen. Ik deed het met een team, we gaven elkaar tips en hadden er lol in!

Stabiele toekomst

Als Arjan aan me vraagt hoe het gaat, zeg ik altijd: stabiel. Natuurlijk wil Arjan dan iets meer weten, waardoor dit meer een grapje is geworden tussen ons. Maar stabiel is toch eigenlijk wel een goed woord om het te omschrijven. Ik ben namelijk echt zo iemand die eerst de kat uit de boom kijkt. Dat ik me inmiddels helemaal op mijn gemak voel, zegt veel. Het is gezellig, ik kan mijn humor hier kwijt en er is ruimte om te ontdekken wat wel of niet bij me past. Daarbij heb ik nog heel veel te leren. Ik ben dan ook vooral bezig met de stappen die ik nu te zetten heb. Net als in een marathon. Maar wat mij betreft, is mijn baan bij Ygrec dat ook. En zeker geen kortdurend sprintje.