Souren (35) is van nature een jongen met ambitie. Hij startte qua opleiding en werk in de harde wereld van de commercie. Toen hij bij toeval zijn interesse voor finance ontdekte ging hij er vol voor. Eenmaal aan het werk bij Ygrec, bevalt het hem beter dan hij vooraf had kunnen denken. Souren deelt zijn verhaal.

Als junior assistent financieel adviseur werk ik dagelijks aan de administraties van diverse klanten. Doordat wij de administraties up-to-date houden, kunnen onze financieel adviseurs tot gegronde adviezen voor onze klanten komen.

Marketing en commercie

Ik heb een mbo-opleiding in marketing en communicatie gevolgd en ben daarna verder gegaan met hbo commerciële economie. Naast het studeren had ik ook commerciële bijbaan waarbij koude acquisitie de belangrijkste taak was. Ik heb er veel van geleerd maar voelde me niet helemaal prettig bij de technieken die ik hier aangeleerd kreeg. Ik wilde graag een andere richting in. Ik was al bezig met mijn scriptie toen het opleidingsinstituut te kampen kreeg met organisatorische problemen waardoor mijn opleiding ineens stopte.

Ik ging voor finance

Ik had op een eerder moment tijdens de opleiding een bedrijfsplan voor een familielid geschreven. Hierdoor ontdekte ik hoe leuk ik de financiële kant ervan vond. Op dat moment had ik al zó lang gestudeerd dat ik besloot dat ik met een fulltime salaris mijn leven wat meer op de rit moest zien te krijgen. Ik ging voor finance en startte daarom met een thuiscursus praktijkdiploma boekhouden (PDB) en werkte volgens mijn eigen strakke schema naar dat diploma toe. Dat was me ook vrij snel gelukt en zo had ik een basis om in de financiële wereld aan de slag te gaan.

Door mijn commerciële ervaring kreeg ik toch het advies om weer in deze richting aan de slag te gaan. Met wat tegenzin had ik ook al een baan geaccepteerd als klantenservice medewerker. Door corona ging dat op het laatste moment niet door. Een geluk bij een ongeluk, want toen vertelde het recruitmentbureau me over Ygrec. Een bedrijf waar ze mensen opleiden in de financiële administratie? Daar had ik direct oren naar.

Mijn kennismaking met Ygrec

Het beeld dat ik in mijn hoofd had van finance-organisaties was wel anders dan wat ik aantrof. Ik rekende op veel oudere mannen in grijze pakken en een zakelijke, hiërarchische en formele cultuur. Dat was allemaal niet het geval bij Ygrec. Er werken mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen, met verschillende achtergronden en iedereen kleedt zich vrij casual. De sfeer is losjes en informeel. Ik zag zelfs collega’s met tattoos, wat in deze branche nog best een taboe is.

Ik merkte daarnaast al snel dat de interne structuur geen hiërarchie, maar veel meer een democratie is. Als er beslissingen genomen moeten worden mag iedereen er iets van vinden en wordt alle input meegewogen. Je merkt dat ook de junioren en de nieuwelingen zich al snel uit durven spreken. Dat is fijn voor de sfeer en het komt de beslissingen ten goede. Kortom, bij Ygrec kan je écht jezelf zijn en hoort iedereen erbij.

Mijn ontwikkeling

Het duurde wel even voordat ik de basis onder de knie had. Maar ik voelde me nooit bezwaard om vragen te stellen. Iedereen staat voor je klaar als je hulp nodig hebt. Je kunt jezelf hier op je eigen tempo ontwikkelen. Je wordt gestimuleerd om zaken uit jezelf op te pakken. En als je initiatieven neemt, krijg je ook kansen.

Daarbij kijkt Arjan naar wat je graag wil en wat goed bij je past. Zo heb ik de leiding gekregen over de targets met betrekking het boeken van facturen en kan ik mijn leidinggevende vaardigheden ontwikkelen. Mijn uiteindelijke doel is om de kans die ik bij Ygrec heb gekregen, waar te maken. Dat betekent dat ik – binnen een realistische termijn – een volleerd financieel adviseur wil worden.