Tim (39) heeft jarenlang in de accountancy gewerkt als assistent-manager. Eind 2022 besloot hij een uitstapje te maken naar het bedrijfsleven, waar een mooie kans voor hem lag. De nieuwe functie had een grote impact op zijn privéleven die Tim niet voorzien had. Door bij Ygrec te solliciteren koos hij ervoor om zijn work/life balance te herstellen. Het resultaat? Dat vertelt hij in dit blog.

Als één van de drie financieel adviseurs bij Ygrec ben ik voornamelijk bezig met klantbeheer, het opstellen van jaarrekeningen en doe ik aangiften en adviesopdrachten. Behalve dat ik veel in contact sta met onze klanten, besteed ik mijn tijd aan mijn collega’s en deel ik mijn kennis met hen.

De uitdaging

Na jarenlange dienst in de accountancy, kreeg ik het gevoel dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik ging uit dienst en vond een mooie functie als financial controller bij een bekende, landelijk opererende groothandel. Het leek me leuk om eens aan de andere kant van de tafel te zitten en het eeuwige verantwoorden van elk gewerkt uur los te kunnen laten.

Het runnen van de complete financiële afdeling van deze organisatie, was een uitdaging waar ik vol overgave mijn tanden in zette. Wat ik niet voorzien had, was dat de reistijd van twee en een half uur per dag me zou opbreken. Door twaalf uur per dag van huis te zijn, offer je al je doordeweekse sociale en sportieve activiteiten op. Daarbij begon ik het fiscale aspect van mijn oude werk te missen. Dit uitstapje naar het bedrijfsleven duurde hierdoor niet langer dan twee maanden.

Dichterbij huis, tijd voor leuke dingen

Vanaf 1 mei 2023 ben ik in dienst bij Ygrec. Deze keuze levert me uren per dag op. Ik kan in de avond weer socializen en sportief bezig zijn. Zo ga ik graag zwemmen, loop ik af en toe hard en ga ik graag kijken bij het voetballen. Je merkt pas wat het voor je betekent als je dat niet meer doet. Wat heb ik die tijd voor mezelf gemist! Het bleek veel belangrijker dan ik vooraf had ingeschat. Zeker omdat ik alleen woon, moet ik mijn sociale behoeftes voornamelijk buiten de deur vormgeven. Ook bewegen is belangrijk voor je gemoedstoestand. Ik zit weer lekkerder in mijn vel nu ik daar weer tijd voor heb.

Ook dichterbij mijn persoonlijke waarden

Maar Ygrec is natuurlijk niet het enige administratiekantoor in een straal van 20 minuten om mijn woonplaats. Waarom de keus dan juist op Ygrec is gevallen?

In de accountancy is het nog heel gebruikelijk om ieder gewerkt uur te verantwoorden en weg te schrijven bij een klant. Maar soms werk je ook niet-declarabele uren. Je hebt wel eens tijd nodig om een collega in te werken, bijvoorbeeld. Het voelde voor mij niet eerlijk dat deze uren toch voor de rekening van onze klanten kwamen. Bij Ygrec werken we met een abonnementsstructuur. Dat betekent dat ik kan doen waar ik goed in ben, zonder elk uur te hoeven verantwoorden.

Voldoening uit kennisdeling

Ik kan nu ook meer tijd investeren in kennisdeling met collega’s. Zij worden hierdoor goed begeleid, iets waar in de traditionele constructie minder tijd voor is. Ik vond dit altijd heel tegenstrijdig. Want het begeleiden van nieuwe collega’s is niet alleen fijn voor hen, maar ook voor de zittende medewerkers die steeds meer werk aan hen kunnen overlaten. Dit stukje aandacht voor kennisoverdracht geeft mij persoonlijk ook veel voldoening. En het maakt dat het algemene kwaliteits- en kennisniveau stijgt. Daar plukken onze klanten natuurlijk de vruchten van.

Teamgevoel

Ik ben nog maar net begonnen bij Ygrec, maar ik voel nu al dat het samenwerken met de juniors in het kader van kennisdeling het teamgevoel versterkt. Ook het verplichte half uurtje samen lunchen draagt daaraan bij. Ik leer iedereen steeds beter kennen en het is gewoon heel gezellig. Al met al ben ik blij dat ik mijn ‘uitstapje’ destijds gemaakt heb. Want het heeft me uiteindelijk een hele fijne baan opgeleverd!