Zes nieuwe corona maatregelen voor financiële steun
We zijn inmiddels bijna 7 weken verder sinds dat de coronacrisis officieel tot pandemie werd uitgeroepen. Ondertussen heeft de overheid al verschillende financiële steunmaatregelen in het leven geroepen voor werkgevers, zelfstandigen en werknemers. Deze maatregelen zijn terug te lezen in onze vorige blogs. Vrijdag 24 april kwam er opnieuw een nieuw pakket aan fiscale maatregelen vanuit de overheid voor ondernemers en zzp’ers. Kort gezegd: een effectief pakket dat na de eerste steun meer duidelijkheid en financiële ademruimte geeft aan ondernemers op de lange termijn.
1. Versoepeling urencriterium voor zzp’ers
Om te voorkomen dat ondernemers niet langer in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek, wordt er nu voor de periode 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 standaard vanuit gegaan dat zzp’ers tenminste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Vooral goed nieuws dus voor zzp’ers in seizoensafhankelijk branches!
2. Lagere loonuitkering voor DGA’s
Normaliter is een directeur-grootaandeelhouder verplicht om zichzelf minimaal €46.000 uit te keren op jaarbasis. Deze regel is nu versoepeld, zodat de BV of NV hun geld anders kunnen besteden en hun liquiditeit (tijdelijk) kunnen verhogen. Met deze regel mogen DGA’s een loon worden uitgekeerd dat procentueel even sterk is gedaald als de omzet van het bedrijf.
3. Werkkostenregeling
Meer budget om al het thuiswerkend personeel misschien wel een letterlijk steuntje in de rug te geven! Vanaf nu mogen werkgevers belastingvrij relatiegeschenken naar personeel of relaties sturen en onbelast teamuitjes organiseren. Het onbelaste percentage wordt van 1,7 naar 3 procent verhoogd en streeft ernaar niet alleen werknemers te verlichten, maar ook de zwaargetroffen sectoren, zoals de evenementen- en horecabranche, een extra boost te geven.
4. De DGA-taks wordt uitgesteld
Deze regeling zou ervoor gaan zorgen dat een directeur-grootaandeelhouder niet meer dan €50.000 onbelast mag lenen van zijn of haar BV of NV. De zogenaamde ‘DGA-taks’ zou per januari 2022 ingaan om fiscaal gedreven belastinguitstel te ontmoedigen. De regering heeft er nu voor gekozen deze maatregelen in ieder geval uit te stellen tot 1 januari 2023. Dit geeft DGA’s meer tijd om zich op de maatregel voor te bereiden en eventuele schulden af te lossen.
5. Verrekening winst 2019 met verlies 2020
Omdat 2019 voor veel bedrijven juist een winstgevend jaar was, en 2020 voor de meeste bedrijven verlieslijdend zal zijn, kan de vennootschapsbelasting er financieel flink inhakken. Daarom is nu besloten dat bij de aangifte vennootschapsbelasting het verlies van 2020 mag worden meegenomen in de aangifte van de vennootschapsbelasting over 2019. Verlies kan op deze manier mogelijk worden opgevangen door winst van vorig jaar.
6. Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen
Goed nieuws voor huisbezitters! Banken hebben de mogelijkheid vanuit de overheid gekregen om hypotheekbetalingen te pauzeren voor hun klanten. Dit was al mogelijk, maar volgens de eerdere regels moest een in-2020-gepauzeerde hypotheek, uiterlijk op 13 december 2021 te worden terugbetaald. De nieuwe regeling maakt het mogelijk om de schuld direct uit te smeren over de openstaande maanden, met een maximaal aantal van 360 maanden. Daarnaast kan de aflossing van de schuld worden gesplitst, zodat de termijn nog iets wordt verlengd.
Welke regelingen zijn er ondertussen voor jou?
Er zijn ondertussen aardig wat regelingen, die over tijd zijn aangepast of vervangen. En zoals minister Vijlbrief aangaf bij de aankondiging van deze 6 nieuwe maatregelen, is er een grote kans dat dit niet de laatste zullen zijn want “de crisis duurt langer dan we allemaal zouden willen. Daarom kijken we continu wat we nog meer kunnen doen om zoveel mogelijk ondernemers te helpen om het vol te houden.”
Wil je weten welke regelingen op jou van toepassing zijn? Doe de snelle KVK check (let op: er bestaan uitzonderingen). Heb je andere vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het doen van een aanvraag? We helpen je graag.