Wil je maatschappelijk verantwoord ondernemen op een fiscaal aantrekkelijke manier? Het is een win-winsituatie die je op verschillende manieren kunt invullen. Bijvoorbeeld met verduurzaming van bedrijfsprocessen. En ook als je schenkingen doet aan een of meerdere goede doelen. In dit blog vind je de mogelijkheden, de voorwaarden en vertellen we ook hoe wij zelf maatschappelijk verantwoord bezig zijn.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Er bewust mee bezig zijn wat jouw bedrijf voor impact heeft op de maatschappij? Dat noemen we maatschappelijk verantwoord ondernemen oftewel mvo. Waarschijnlijk heb je wel een idee waarom je dit zou willen. Behalve dat het goed is voor mens en milieu, moet je weten dat mvo loont op verschillende manieren. Het levert klanten op. Want bedrijven die goed bezig zijn krijgen de gunfactor. Geld uitgeven aan bedrijven die er goed mee omgaan is gewoon leuker. Jij doet toch ook mee aan de Postcodeloterij voor de goede doelen?
Gebruik je als ondernemer duurzame grondstoffen of ben je bewust bezig om op energie te besparen? Dan weet je misschien al hoe ontzettend lucratief dat kan zijn. Doe jij niks met grondstoffen en zijn er weinig bespaarkansen? Doe dan giften aan goede doelen. Het fijne daarvan is dat je iets kunt kiezen dat goed bij jouw onderneming past. En de giften zijn ook nog eens aftrekbaar. Dat is wel onder bepaalde voorwaarden. In de volgende alinea gaan we hier wat dieper op in.
Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar als…
Giften aan ANBI’s (algemeen nut beogende instellingen) en verenigingen mag je voor de inkomstenbelasting van de winst aftrekken. Of een goed doel een ANBI is of niet, zoek je op via het programma ANBI opzoeken van de Belastingdienst. Sinds 2021 zijn overigens alleen nog maar de stortingen aftrekbaar en contante giften niet meer.
Voor zakelijke giften gelden verder nog drie eisen.
- Je doet de gift vrijwillig.
- De ontvangende instelling levert geen tegenprestatie voor de gift.
- Je hebt schriftelijk bewijs dat je de gift hebt gedaan.
Hoogte van de aftrek
Per jaar mag je giften aftrekken tot maximaal 50% van de winst. Daarnaast is er een absolute maximum van 100.000 euro per jaar ongeacht de winst.
Een gift aan een culturele ANBI is in sommige gevallen nóg aantrekkelijker. Je mag bij een ANBI die aangemerkt is als culturele instelling de aftrek van de winst verhogen met 50% van de gift. Er is wel een maar: de verhoging mag maximaal 2.500 euro bedragen.
Gewone of periodieke giften
Doe je een eenmalige gift? Of doe je af en toe een gift zonder terugkerend patroon? Dan hebben we het over een gewone gift. Dat kan behalve geld, ook iets in natura zijn. Bij gewone giften heb je te maken met een drempelbedrag. Dat moet boven de 1% van je drempelinkomen liggen, met een minimum van 60 euro. Het maximum is 10% van je drempelinkomen. En hoe je aan het drempelinkomen komt? Tel al je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2, en 3 bij elkaar op zonder rekening te houden met je persoonsgebonden aftrek.
Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar, zonder rekening te houden met een drempelbedrag en een maximum. Een gift is periodiek als je bijvoorbeeld elk jaar hetzelfde bedrag geeft aan dezelfde ANBI of vereniging. Een periodieke gift kan ook een maandelijks terugkerende donatie zijn. Hoe dan ook: je moet van plan zijn om minimaal 5 jaar eenzelfde bedrag te betalen. Dit heb je ook vast laten leggen bij een notaris of in een overeenkomst met de ontvanger.
Zakelijk belang
Giften met een zakelijk belang zijn altijd volledig aftrekbaar. Maar wat is een zakelijk belang? Dat betekent dat de gift indirect een nuttige bijdrage levert aan jouw eigen bedrijfsvoering. Giften met een zakelijk belang vormen dus nóg betere win-winsituaties. Een voorbeeld hiervan is sponsoring, dat bijdraagt aan de naamsbekendheid van jouw onderneming. Zie je het al voor je? Jouw bedrijfsnaam groot langs de lijn van een voetbalveld bijvoorbeeld. Of op de shirtjes van de wielervereniging. Je moet het zakelijk belang hiervan wel aan kunnen tonen.
Ygrec en Net4kids
Wij van Ygrec zijn ook maatschappelijk verantwoord bezig. Onze giften gaan naar Net4kids. Een stichting met waardevolle kinderhulp-projecten in Azië en Afrika. Net4kids verbindt ondernemers met concrete projecten. Het mooie daarvan is, dat we op de hoogte gehouden worden van wat daadwerkelijk de impact is van onze donaties.
Wij zijn betrokken bij een meisjeshuis. Het Child Watabaran Center Nepal (CWCN) is een opvangplek voor kansarme en verwaarloosde straatmeisjes in Kathmandu, Nepal. Met onze donaties dragen we bij aan de opvang van zo’n 30 meisjes per jaar. Zo worden ze behoed voor drugsmisbruik, misbruik en prostitutie. In het huis is veel aandacht voor onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Wij dragen er dus aan bij dat zij voor zichzelf leren te zorgen en dat ze zichzelf beter kunnen beschermen. En we kunnen je vertellen: het voelt goed om te weten dat onze bijdrage dit mede mogelijk maakt.
Wil jij ook aftrekbare giften vanuit de zaak doen?
Krijg je geen spijt van. Lees alle informatie over giften aan goede doelen bij de Belastingdienst. Advies of hulp nodig? Of benieuwd naar onze ervaringen met Net4kids? We vertellen je graag meer. Neem gerust contact op met al je vragen over het aftrekken van giften of andere fiscale zaken.