Nieuws En Blogs

Terwijl we bezig zijn met de laatste zware loodjes van 2021 is 2022 al heel dichtbij. Wordt het weer een jaar vol uitdagingen voor vele ondernemers onder het coronabeleid? Eén ding weten we zeker. In deze tijd is het perspectief allesbehalve zeker en voorspelbaar. We hopen er weer het beste van. Maar voordat het zover is, delen wij dit jaar nog één keer onze beste tips.

Betaal minder belasting over je vermogen

Als je gezegend bent met een ruim privévermogen krijg je komend jaar ook weer te maken met een flinke vermogensrendementsheffing in box 3. Het vrijgestelde bedrag is in 2022 50.650 euro per persoon in box 3. Er zijn nog twee extra manieren om belasting te besparen. 

1.Een spaargeld-bv 

Door de lage rente van dit moment kan het zijn dat je meer belasting betaalt over spaargeld dan dat je spaarrente ontvangt. Een spaar-bv kan helpen om een reëlere belastingdruk op het spaargeld te realiseren. Dit is alleen aantrekkelijk als dat een substantieel bedrag betreft. Je brengt het gedeelte spaargeld boven de vermogensvrijstelling onder in een bv. Daarmee verplaats je dit bedrag ook van box 3 naar box 2. Dat betekent dat vermogensbelasting wordt vervangen door winstbelasting en inkomstenbelasting. Op deze manier betaal je belasting over het werkelijk rendement van het vermogen en niet over een vast percentage van het vermogen (fictief rendement).

2. Doe een agiostorting via een bestaande bv

Met een agiostorting kan je de fictieve rendementsheffing in box 3 ook voorkomen. Het agio is het bedrag dat aandeelhouders bovenop de nominale waarde van aandelen storten. Het hoort bij het eigen vermogen van de bestaande bv. Houd er wel rekening mee dat de agiostorting formeel geregeld moet worden na een besluit in de algemene vergadering van aandeelhouders. Je hebt een nieuwe beschikking van de verkrijgingsprijs van de aandelen van de belastingdienst nodig. Hiermee voorkom je een aanmerkelijk belangheffing bij terugbetaling van de agiostorting.

 

Schenk dit jaar 1.000 euro extra belastingvrij in 2021

Elk jaar mag je kinderen en kleinkinderen een belastingvrij bedrag schenken. In 2021 is het bedrag door corona verhoogd met 1000 euro. Dat betekent dat je aan kinderen in totaal 6604 euro belastingvrij mag schenken en aan kleinkinderen 3244 euro.

Houd er rekening mee dat het bij grotere vermogens slim kan zijn om tegen 10% schenkbelasting te schenken. Dit om bij overlijden te voorkomen dat de (klein)kinderen alsnog 20% erfbelasting moeten betalen.

Profiteer nu nog van lage bijtelling op een elektrische auto

Dit jaar een elektrische auto aangeschaft of ben je dit nog van plan? Hoe eerder hoe beter, want dit jaar kun je over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde nog gebruik maken van de lage bijtelling van 12% voor auto’s met de eerste registratiedatum 2021. Voor de rest van de waarde geldt 22% bijtelling.

Met ingang van 2022 gaat de bijtelling omhoog naar 16% voor auto’s met de eerste registratiedatum 2022. Dit tarief wordt daarbij alleen toegepast op elektrische auto’s met een cataloguswaarde van maximaal 35.000 euro. Het deel boven die waarde blijft 22%. Schaf je in 2022 een auto met eerste registratiedatum 2021 aan, betaal je nog steeds de 12%.

Goed om alvast voor volgend jaar te weten: de lage bijtelling geldt dan nog tot maximaal 30.000 euro cataloguswaarde. 

Thuiswerkvergoeding per 2022 onbelast

Het thuiswerken kreeg door de coronacrisis een boost. Veel werkgevers zijn gestart met het uitbetalen van thuiswerkvergoeding als tegemoetkoming van kosten voor verwarming, elektriciteit, water, koffie, thee en toiletpapier. Vanaf 2022 is dit (maximaal 2 euro per dag) een onbelaste vergoeding.

Houd er wel rekening mee dat er geen thuiswerkvergoeding en reiskostenvergoeding voor dezelfde werkdag onbelast kan worden uitgekeerd. Want wie thuis werkt, heeft geen reiskosten. Ze kunnen nog wel beide uitgekeerd worden, maar slechts een van de twee kan onbelast blijven.

Benut de extra vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) in 2021

De vrije ruimte in de werkkostenregeling is in 2021 tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Hierdoor is het fiscaal gezien, extra aantrekkelijk om extra onbelaste vergoedingen aan werknemers uit te keren. Nog niet benut, die vrije ruimte? Misschien is last-minute onbelaste uitkering of een groter kerstpakket dan anders een fijne win-winsituatie. Let op: bij overschrijding van de vrije ruimte betaal je 80% eindheffing. 

Een ander belangrijk aandachtspunt hierbij is, dat het gebruik maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling als een uitkering van een bonus kan worden gezien voor de NOW-regeling. ‘Verboden bonussen’ als deze kunnen uiteindelijk leiden tot het intrekken van coronasteun.

Belasting besparen door het verbreken van de fiscale eenheid

Als je bv’s in een fiscale eenheid zitten, kan het breken ervan interessant zijn. Dit heeft te maken met de vennootschapsbelasting (vpb). Bij een fiscale eenheid betaal je de vpb over de winst van de bv’s bij elkaar opgeteld. Doordat het verschil tussen de laagste en de hoogste schijf van de vpb steeds groter wordt is het verbreken van de fiscale eenheid een mogelijkheid om vaker van het lagere tarief gebruik te kunnen maken. Bij twee bv’s buiten een fiscale eenheid bespaar je maximaal 2 x 42.660 aan belasting. 

Het toptarief in de vpb is 25%. In 2021 kun je tot een belastbaar bedrag van 245.000 euro de eerste schijf toepassen met 15%. Met ingang van 2022 wordt dit bedrag naar 395.000 verhoogd. En het toptarief stijgt met ingang van 2022 van 25% naar 25,8%. Een fiscale eenheid verbreek je niet zomaar. Onze adviseurs helpen je hier graag mee verder. 

 

Haal box 2-heffingen naar voren

Als ondernemer ben je al jaren gewend om belasting pas zo laat mogelijk te betalen. De negatieve bankrente geeft ons een andere kijk op deze gewoonte. De box-2 heffingen (dividend uit je eigen bv) moeten toch een keer betaald worden. Met voldoende liquide middelen is het wellicht slimmer om deze betalingen zo snel mogelijk te doen. Zo ben je minder kwijt aan negatieve bankrente.

 

Trek dit jaar nog een opleiding of studie af onder scholingskosten

Opleiding, cursus of studie gedaan of aangeschaft in 2021? Dat is mooi, want die kosten kunnen nu nog afgetrokken worden voor de inkomstenbelasting. Per 1 januari 2022 komt de aftrekpost te vervallen. Wat ervoor in de plaats komt? De subsidieregeling Stimulans van de Arbeidsmarktpositie, oftewel het STAP-budget waar ook ondernemers gebruik van kunnen maken. Je krijgt dit budget alleen niet voor alle opleidingen en is bovendien gemaximaliseerd tot een teruggaaf van 1000 euro per jaar.

 

Voorkom verliesverdamping

Met ingang van het nieuwe jaar worden de regels voor verliesverrekening binnen de vennootschapsbelasting aangepast. Voorwaartse verliesverrekening wordt dan niet meer beperkt in de tijd. Wel krijg je te maken met een maximumbedrag van 1 miljoen euro belastbare winst verrekening. Hierboven geldt een maximale verrekening van 50% van het verlies per jaar.

Zolang 2021 nog duurt, mag een verlies van de bv nog worden verrekend met de winst uit het voorgaande jaar en zes jaren erna. Als er in die compensatiejaren onvoldoende winsten worden gemaakt om te compenseren dan vervalt het recht op verliesverrekening. Dat is wat er bedoeld wordt bij het verdampen van verliezen.

Je kunt verliesverdamping per 2022 mogelijk nog voorkomen als je 2021 maatregelen treft. Denk aan bijvoorbeeld de vrijval van een herinvesteringsreserve. De regels van goed koopmansgebruik geven ook wat ruimte. Door de onbeperkte voorwaartse verliesverrekening is verdamping vanaf 2022 trouwens niet langer aan de orde.

Een goed uiteinde

Wij hopen dat onze tips in deze laatste weken van het jaar nog een financiële meevaller opleveren. Ze zijn niet allemaal even simpel en we helpen je dan ook graag om samen uit te zoeken wat interessant is en wat niet. Neem gerust contact met ons op voor advies. We helpen graag om het jaar zo goed mogelijk af te sluiten.

Namens Ygrec, fijne feestdagen en een gezond 2022 toegewenst!

 

Zoeken

Categorie

Categorieën

Laatste berichten

investeringsaftrek

Meestgestelde vragen over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Exit-strategie: een onmisbaar onderdeel van je onderneming

4 Tips voor goed contractmanagement