De digitale handtekening biedt ondernemers een hoop gemak. Niet alleen gaat met een digitale handtekening het proces van printen, ondertekenen, scannen en terugsturen een stuk sneller, ook blijven documenten door de jaren heen goed leesbaar en scheelt het bovenal een hoop papieren rompslomp. Maar hoeveel juridische zekerheid heb je met een digitale handtekening?

In het beginsel is een digitale handtekening rechtsgeldig. Wel moet de methode voldoende betrouwbaar zijn om met zekerheid vast te kunnen stellen dat iemand de overeenkomst daadwerkelijk digitaal heeft getekend. Er zijn drie verschillende vormen van digitale handtekeningen te onderscheiden, die hier in meer of mindere mate zekerheid over geven.

1. De gewone digitale handtekening

Dit is de meest simpele vorm en is feitelijk niet meer dan een gescande handtekening die onder een e-mail of overeenkomst geplakt wordt. Deze gewone elektronische handtekening is makkelijk te vervalsen.

2. De digitale handtekening zonder certificaat

De handtekening, de persoon, het document en het tijdstip worden allemaal vastgelegd met behulp van data-encryptie technologie. Vervalsen is vrijwel onmogelijk.

3. De gecertificeerde digitale handtekening

Deze handtekening wordt ook nog eens gecontroleerd en beveiligd met behulp van een certificaat dat door een erkende certificatiedienstverlener is uitgegeven. Dit type handtekening is dus volledig betrouwbaar.

Bewust zijn

Wil je gebruik maken van een digitale handtekening, dan is het goed om je bewust te zijn van de verschillende vormen. Voor een simpele en aannemelijke afspraak kan een gewone digitale handtekening volstaan. Maar zodra je te maken krijgt met belangrijke juridische contracten is het aan te raden om voor een meer geavanceerde vorm van ondertekenen te kiezen.

Online diensten

Er zijn verschillende dienstverleners die deze diensten online aanbieden, zoals SignRequest, DocuSign en ValidSign. Met een onlinedienst kun je makkelijk verschillende handtekeningen van partijen bij een overeenkomst verzamelen.

Nabije toekomst

Hoewel de digitale handtekening de afgelopen jaren flink aan terrein heeft gewonnen, zijn toch nog niet alle instanties zover dat ze de digitale handtekening volledig omarmd hebben. Zo accepteren banken vaak alleen nog documenten die voorzien zijn van een originele handtekening. Maar dat digitaal ondertekenen de toekomst is, is duidelijk. Sterker nog, wij zien nu al geen reden meer om nog vast te houden aan papier.