De meeste ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak op te richten. Deze rechtsvorm kent veel fiscale voordelen en vooral (startende) ondernemers met een kleine winst kunnen hier flink van profiteren. Maar dat een eenmanszaak belastingtechnisch gezien de voordeligste keuze is, betekent niet altijd automatisch dat het ook de meest passende rechtsvorm is. Of blijft.

Met een groeiend bedrijf kan het verstandig zijn om je huidige rechtsvorm opnieuw te bekijken. Wie twijfelt tussen een eenmanszaak of een bv doet er verstandig aan om de volgende zaken in overweging te nemen.

1. Kosten

Met een eenmanszaak ben je fiscaal gezien beter af dan met een bv. Zo kan het voor ondernemers met een jaarlijks inkomen van 50.000 euro al snel 5.000 euro schelen. Hoe meer je verdient, hoe kleiner het verschil wordt. Maar dat een eenmanszaak goedkoper is dan een bv is een gegeven.

Het voordeel zit hem vooral in de verschillende aftrekposten waar je als eenmanszaak recht op hebt:

  • Startersaftrek
    2.180 euro (2019). Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen.
  • Zelfstandigenaftrek
    7.280 euro (2019). Wie door de belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt mag zijn belastbaar inkomen met dit bedrag verlagen.
  • MKB-vrijstelling
    Ondernemers mogen hun belastbaar inkomen met 14% van de winst (wat overblijft na de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek) verlagen.

Daarbij komt dat de administratie van een eenmanszaak eenvoudiger is, waardoor bij uitbesteding je hier minder kosten voor maakt. Zo is een jaarrekening voor een eenmanszaak geen verplichting, voor een bv wel.

2. Direct/ indirect afrekenen

Het moment van afrekenen kan ook een rol spelen in de keus voor een eenmanszaak of bv. Zo kan een bv zelf bepalen wanneer de dividendbelasting betaald wordt. Dus ondanks dat de totale belastingdruk toeneemt voor een bv ten opzichte van een eenmanszaak, heeft het ook voordelen voor een bedrijf met groeipotentie. Door het uitstellen van betalen worden de directe belasting (de belasting die gelijk betaald dient te worden) verlaagd. Dit geld kan vervolgens in de onderneming gestoken worden om beter te renderen en zo groei te realiseren.

3. Risicoprofiel

Het grote voordeel van een bv boven een eenmanszaak is dat je risico’s beter kunt afschermen. Zo komt je privéwoning nooit op het spel te staan, omdat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van de bv. Zeker als je bedrijfsactiviteiten claimgevoelig zijn of als je veel werknemers in dienst hebt, kan het verstandig zijn om voor een bv te kiezen.

Overstappen?

Op de vraag of het verstandig is om van een eenmanszaak over te stappen naar een bv en wat daar het juiste moment is, is daarom geen eenduidig antwoord te geven. Het is een persoonlijke afweging. Wel is het gezien de fiscale voordelen van een eenmanszaak logisch dat je hier pas over moet gaan nadenken als je jaarinkomen richting de 80.000 euro gaat en bovendien de wens hebt om je onderneming verder te laten groeien. Overstappen van een eenmanszaak naar een bv is op elk moment mogelijk. Een adviseur kan je vertellen wat de opties zijn en tegen welke voorwaarden dit kan.

Meer weten over verschillende rechtsvormen en ontdekken welke het beste bij jou en je onderneming past? Wij denken graag met je mee. Neem hier contact met ons op.