De Belastingdienst heeft onlangs, met een aanpassing in de gebruikelijk-loonregeling, een handreiking gedaan naar startende ondernemers. Een startende B.V. mag maximaal drie jaar een lager gebruikelijk loon hanteren voor de DGA (Directeur Groot Aandeelhouder).

Voor de Belastingdienst ben je DGA als je minimaal 5% van de aandelen bezit. Ben je bovendien ook werkzaam in de B.V.? Dan moet je jezelf salaris uitkeren. De Belastingdienst stelt dat je als DGA een salaris moet ontvangen dat in de markt ‘gebruikelijk’ is.

Gebruikelijk loon regeling

Als richtlijn stelt de Belastingdienst dat het gebruikelijk loon in 2019 minimaal € 45.000 bedraagt. Verder moet het DGA-loon overeen komen met 75% van het loon van een vergelijkbare functie bij andere bedrijven. En moet het minimaal gelijk zijn aan het loon van de meest verdienende werknemer binnen de eigen B.V.

Start-ups

In 2017 deed de Belastingdienst al een handreiking naar startups met innovatieve werkzaamheden. Zij mochten tijdelijk lagere DGA-lonen hanteren. Maar nu geldt die uitzondering voor alle startende B.V’s, waarbij de cashflow nog niet op gang is gekomen. Hierdoor krijgen startende ondernemers meer ruimte om te investeren in hun onderneming.

3 jaar

Volgens de nieuwe regels van de fiscus moet een DGA zichzelf nog altijd loon uitbetalen. Maar als een ondernemer kan aantonen dat er nog geen cashflow is, dan mag dat loon in de eerste drie jaar verlaagd worden tot het wettelijk minimum loon.